Mohammad

Mohammad“Ik wil leraar worden. Ik hou van de school, van nieuwe dingen leren, en van les geven”. Aan het word is Mohammad Rizeq, 5 jaar, en hij zit op de Hope Flowers kleuterschool.

Toen hij voor het eerst naar de kleuterschool kwam was hij erg agressief, en zijn juf Abeer merkte dat hij ook problemen had met zijn ogen. Dat hij uit een erg arm gezin kwam was te zien aan zijn gescheurde kleren en het feit dat hij nooit lunch mee naar school bracht. Zijn ouders hadden moeite om het hoofd boven water te houden, en thuis kreeg Mohammad niet de aandacht die hij nodig had.

Aan het eind van de dag ging Mahammed meestal naar het huis van zijn grootouders, vlak naast de kleuterschool. “Ik hou van mijn oma, zij houdt van mij en ik houd het meest van haar. Ze geeft me te eten, en ik mag altijd spelen van haar” vertelt Mohammad.

Mohammad’s was een jaar eerder gewond geraakt aan zijn oog, en hij had een bril nodig. Zijn ouders hadden daar geen geld voor over. Omdat hij niet goed kon zien werd Mohammad nog onzekerder en dat maakte zijn probleemgedrag alleen maar erger. Leerkrachten en sociaal werkers van Hope Flowers brachten een paar huisbezoeken bij zijn ouders om de situatie te bespreken en hen te steunen bij de aanpak van de problemen. Een jaar later is de situatie sterk verbeterd – Mohammad heeft een bril, brengt regelmatig lunch mee naar school en zijn kleren zien er ook beter uit.

Maar het belangrijkste is dat zijn agressie en onrustigheid verdwenen zijn en dat hij zich een stuk zelfverzekerder voelt. En daarom wil hij zelf later ook leraar worden.

Geplaatst in Getuigenissen.